Syylä

7.01.2020

Syylä on papilloomavirusten aiheuttama paikallinen vaaraton ihomuutos. Känsästä syylä eroaa ulkoisesti siten, että syylässä näkyy usein pieniä mustia pisteitä, mitkä ovat verisuonten päitä. Kun syylästä otetaan pintakudosta pois, se voi tästä syystä vuotaa myös verta.  Syylä on kukkakaalimainen, voi olla epämääräisen muotoinen ja ilmestyy nopeasti. Syyliä voi olla missä vain. Känsä on tarkkarajainen, kasvaa hitaasti ja esiintyy painealueilla. 

Syylän erotus känsästä: yleensä ihomuutos on syylä, jos arkuutta tuntuu puristettaessa syylän sivuilta ja känsä, jos arkuutta tuntuu painettaessa kohtisuoraan ihomuutoksen päältä. 

Viruksena syylä käyttäytyy arvaamattomasti ja tämä tekee siitä haastavan hoitaa. Hoitomuotoina voidaan käyttää esim. jäädytystä tai lääkitystä, mutta täyttä varmuutta hoidon tehosta ja syylän yhtäkkisestä häviämisestä ei millään yksittäisellä hoitomuodolla ole. Paras lopputulos saadaan yhdistämällä ulkoinen syylänhoitoaine ja ylimääräisen kudoksen poistaminen kokeilemalla.

Perusasiat pitää hoitaa joka tapauksessa kuntoon: Jos syylä on ollut jalkapohjassa jo pidempään, sen ympärille on voinut muodostua kovettumaa. Tämä voi tehdä syylästä varsin kivuliaan vaivan. Jalkojenhoidossa kovettumat saadaan helposti pois, mikä lievittää kipua yleensä heti. 

Jalkahoitola Elsen, Erika Jalkaterapeutti

Lisää artikkeleja

Titaanioikaisu

Kynnen titaanioikaisulla pyritään estämään kynnen sisäänkasvua, vähentämään painetta...

lue lisää